Leuk dat je meedoet! De cursus is heel simpel, maar vereist een computer uitgerust met een muis en een simpel tekenprogramma als Paint, bijgeleverd in iedere Windows-versie.

Deze maand gaan we een mooie tekening maken en laten we ons inspireren door Vincent van Gogh. Op het internet zijn vele afbeeldingen te vinden van zijn werken. Zoek er eentje op die je zelf mooi vind. Ik heb een van zijn zelfportretten met strohoed gekozen, maar ook een landschap of stilleven is zeer geschikt. Vervolgens gaan we aan de slag. We openen Paint in een klein venster en schikken dat op zo'n manier dat we zowel het tekenprogramma als de afbeelding van het werk van Vincent van Gogh zien. Nu gaan we proberen met de "pencil"-functie van Paint zo snel mogelijk de afbeelding na te tekenen. Let wel: Het is de bedoeling dat we ons laten inspireren door de grote meester en dat de afbeelding en onze kopie een mooie gelijkenis gaan vertonen. Mislukte lijnen kunnen met de "erasor"-functie worden uitgegumd. Probeer wel het tempo erin te houden, hopelijk vinden we dan iets van expressieve dynamiek die Van Gogh zelf kenmerkte terug in onze tekening.

Staat er al iets moois op het scherm? Goed zo, ga zo door! Als het goed is begin je al iets van een misselijk makende kramp te voelen. Maar de concentratie op de tekenarbeid maakt het moeilijk de verkramping te localiseren. Maakt niet uit, gewoon doortekenen. Ziet het er al mooi uit? Probeer wel een beetje streng te zijn voor jezelf. Klopt de neus niet, teken dan gauw een nieuwe neus. Ziet de zonnebloem eruit als een margriet, teken dan net zolang totdat het een mooie zonnebloem is, net als op het schilderij van Van Gogh.

Ziehier Vincent met de strohoed:


Dit is wat ik ervan gemaakt heb:


Ben je ook tevreden over je creatie? Probeer dan nu even aan iets heel anders te denken dan waar je net mee bezig was. Ontspan. Lukt het? Kijk eens naar je rechterarm (je linker als je links bent). Die verkrampte kraaiepoot die eraan vast zit is je hand. De aandoening heet RSI.

Als je met je vrije hand en enige kracht de muis hebt weten te bevrijden uit die klauw, leg em dan enkele uren in een lauw bad met ligusterbloesem en granaatappelblad. Het schijnt enige verlichting te geven.


Een nieuwe maand, een nieuwe cursus!